Γλυκιά κληρονομιά συνταγών με μοναδικές γεύσεις και αρώματα, από περιοχές της όμορφης χώρας μας
Οι γιορτινές μέρες φέρνουν χαρά, αγάπη, αλλά και την διάθεση να ασχοληθούμε περισσότερο με το σπίτι μας. Να στολίσουμε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, τους χώρους του σπιτιού και να δημιουργήσουμε όμορφες εικόνες. Μια από όλες αυτές τις ωραίες απολαύσεις είναι και τα γιορτινά γλυκά. Η προετοιμασία τους, το πως ευωδιάζει όλο το σπίτι με τα μπαχαρικά και το ψήσιμο! Όμως τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά δεν είναι μόνο τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Μάλιστα αν ανατρέξει κανείς σε διάφορες τοποθεσίες της χώρας μας, θα ανακαλύψει πολλούς γλυκούς θησαυρούς.
Με μεγάλη μας χαρά θα ξεκινήσουμε ένα υπέροχο γευστικό ταξίδι, θα ανακαλύψουμε και θα μοιραστούμε μαζί, όλα όσα γνωρίσαμε! Τις ετοιμασίες που έκαναν οι νοικοκυρές, πότε κάθε γλυκό εμφανιζόταν στο τραπέζι και τα μυστικά στις συνταγές!
Από την ‘Ήπειρο, με τα «Σπάργανα του Χριστού», το «Κλωστάρι» της Κόνιτσας, έως τα Νησιά του Αιγαίου, με τα «Ψαράκια» της Τήνου, τη «Πλατσέντα» της Μυτιλήνης. Ή από την άλλη πλευρά, στο Ιόνιο Πέλαγος, με τη Ζακυνθινή «Κουλούρα».
Με βασικές πρώτες ύλες όπως αλεύρι, ξηρούς καρπούς, φρούτα της εποχής και μπαχαρικά. Αγνά υλικά, όπως βούτυρο ή και γάλα. Με μέλι ή ζάχαρη οι γυναίκες της εποχής έφτιαχναν το σιρόπι, και στόλιζαν τα γλυκά. Κύριο χαρακτηριστικό των παραδοσιακών γλυκών είναι η τεχνική που έπλαθαν τα γλυκίσματα, καθώς αυτό αντιπροσωπεύει την ονομασία τους. Όταν ήταν έτοιμα τα άπλωναν στις περίτεχνες πιατέλες στο τραπέζι.
Αυτές οι υπέροχες συνταγές στην σύγχρονη εποχή μας, με τον περιορισμένο χρόνο που έχουμε, ετοιμάζονται πανεύκολα, με τα κατάλληλα εργαλεία κουζίνας και ζαχαροπλαστικής. Μίξερ χειρός, αντικολλητικό τηγάνι, κατσαρολάκι για το σιρόπι, μπωλ, λαδικό και η ζυγαριά κουζίνας. Εργαλεία που βοηθούν πολύ στο να φτιάχνουμε με αγνά υλικά, τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά, εύκολα!
Τα Σπάργανα του Χριστού
Την παραμονή των Χριστουγέννων στην Ήπειρο ετοιμάζουν σιροπιαστές τηγανίτες. Με άλλα λόγια αυτές που εμείς ονομάζουμε σήμερα κρέπες. Τα υλικά είναι στην ουσία μόνο 3, το αλεύρι, τριμμένα καρύδια και κανέλα! Με την ποσότητα του νερού και του αλατιού που αναλογεί στο μείγμα, τις τηγανίτες έψηναν σε πυρωμένη πέτρα. Στη εποχή μας εμείς, πολύ εύκολα το αντικολλητικό τηγάνι με επίστρωση πέτρα είναι το κατάλληλο σκεύος, ενώ ένα ανοξείδωτο μπωλ και ένα μίξερ χειρός ετοιμάζουν το μείγμα. Παράλληλα σε ένα λίτρο νερό και μισό κιλό ζάχαρη, γίνεται το νερόμελο (σιρόπι). Φροντίζουμε όμως, αφού τις φτιάξουμε να τις στολίσουμε στο πιάτο!
Το Κλωστάρι
Η παραδοσιακή Κονιτσιώτικη συνταγή είναι η τοπική εκδοχή του μπακλαβά που δεν υπάρχει σε άλλη περιοχή της Ελλάδος. Το μυστικό της συνταγής είναι η πλούσια αναλογία σε καρύδι, που εμπλουτίζεται με μέλι, κανέλα και μοσχοκάρυδο. Τα χειροποίητα φύλλα του είναι λεπτά και λιγοστά. Ένα ιδιαίτερο Χριστουγεννιάτικο γλυκό καρυδιού με τα φύλλα να «κλώθονται» (εξ’ ου και το κλωστάρι), δηλαδή να σαρώνονται και να σχηματίζουν μικρές πτυχές.
Η συνταγή θέλει μόνο την προσεκτική αναλογία στα υλικά γι’ αυτό μία ζυγαριά κουζίνας είναι απαραίτητη και ‘μεράκι’ στο τύλιγμα των φύλλων!
Τα Ψαράκια
Οι φημισμένες παραδοσιακές τηγανίτες της Τήνου με την αρωματική γέμιση, που ετοιμάζονται τα Χριστούγεννα και σε άλλες γιορτές και χαρές, που λόγω σχήματος τις λένε «ψαράκια». Η προετοιμασία της γέμισης με την μελωμένη καρυδόψιχα είναι το μυστικό στην γεύση, γιατί ενώ είναι τόσο απλή, σε συνδυασμό με το σχήμα, που εύκολα πλάθεται σε αντικολλητική επιφάνεια σιλικόνης, τα κάνουν πολύ απολαυστικά.
Η Πλατσέντα
H υπέροχη γλυκιά πίτα προέρχεται από τη Μυτιλήνη και την φτιάχνουν τα Χριστούγεννα για το εορταστικό τραπέζι. Το μυστικό είναι το ελαιόλαδο, όχι βούτυρο, ενώ η ζύμη αρωματίζεται με ούζο, το τοπικό προϊόν του τόπου. Τα φύλλα τοποθετούνται σουρωμένα στο ταψί, ροδοψήνονται και καραμελώνουν με το σιρόπι. Δεν ξεχνάμε να φορέσουμε μία ποδιά κουζίνας. Ο καρυδοσπάστης σπάει τα χοντροτριμμένα καρύδια για να στολίσουμε το ταψί, και το γλυκό θέλει 1-2 μέρες να ρουφήξει όλο το σιρόπι που θα ετοιμάσουμε στο κατσαρολάκι και να μελώσει τέλεια. Ωστόσο τα φύλλα παραμένουν τραγανά!
Είναι πραγματικά ένα υπέροχο γλυκό για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, μυρωδάτο, με πλούσια, σιροπιαστή γεύση.
Η Κουλούρα
Αφάνταστα νόστιμη και μυρωδάτη, χαρακτηρίζει επακριβώς την αισθητική του τόπου. Είναι μπελαλίδικη για να φτιαχτεί και θέλει μεράκι σύμφωνα με καταγραφές των γυναικών του νησιού της Ζακύνθου. Την ετοιμάζει πολύ γρήγορα ένα μίξερ και κόσκινο χειρός. Δεν είναι πολύ γλυκιά στην γεύση, όμως το πορτοκάλι, οι σταφίδες, τα αμύγδαλα, ο γλυκάνισος, η μαστίχα και το σουσάμι, δένουν σε ένα υπέροχο ευωδιαστό αμάλγαμα.
Βάση για μπαχαρικά με 9 βαζάκια, με 3 μεγάλα και 6 μικρά δοχεία για να διατηρεί τα μπαχαρικά σας τακτοποιημένα και οργανωμένα καθώς οι ετοιμασίες για τις γιορτινές συνταγές ξεκινούν με μία πρακτική λύση για την ποικιλία που θα χρειαστείτε!
Χριστουγεννιάτικα Γλυκά που Σφύζουν από Παράδοση
Η κουζίνα κάθε τόπου είναι η καρδιά της παράδοσης του. Από τα μυρωδάτα Χριστουγεννιάτικα γλυκά μέχρι τα πλούσια φαγητά. Παραδοσιακές συνταγές που μαγεύουν τον ουρανίσκο και αφηγούνται ιστορίες πολλών χρόνων. Με υλικά, πρώτες ύλες και τεχνικές που περνάν από γενιά σε γενιά, γιατί κάθε πιάτο είναι μια αυθεντική γαστρονομική ιστορία.
Τηρούμε τα έθιμα της χώρας μας μέσα από τα παραδοσιακά Ελληνικά γλυκά και έτσι μαθαίνουμε και δοκιμάζουμε τις παραδοσιακές Χριστουγεννιάτικες συνταγές, απολαμβάνουμε γεύσεις γιατί συνδυάζουν το χθες και έρχονται στις αναμνήσεις μας για ακόμη μία χρονιά!